Prémiový Fernet Stock Exclusive zraje k dokonalosti v dubových soudcích

26. 01. 2015

Milovníci Fernetu Stock mají důvod k radosti. Společnost Stock Plzeň totiž na předvánoční trh uvádí prémiový Fernet Stock Exclusive, který svůj nezaměnitelný charakter získává zráním v dubových soudcích. Díky tajné receptuře ze 14 bylin i unikátnímu způsobu staření ve dřevě nemá Fernet Stock Exclusive na světě obdoby.

„Chtěli jsme příznivcům Fernetu Stock nabídnout pití pro skutečně výjimečné příležitosti, při nichž se až doposud sahalo po dobré whisky či koňaku. Proto jsme využili zkušeností mistra blendera Václava Šitnera, který se stařením Fernetu Stock dlouhodobě zabýval,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Dnešní podoba Fernetu Stock Exclusive se totiž rodila více než 10 let. U jeho vzniku stála zdánlivě nevýznamná epizoda, když Václav Šitner v provozu Stocku v Prádle u Nepomuka do zrovna nevyužitého soudku stočil na zkoušku Fernet Stock. Až po několika měsících si na soudek vzpomněl a při ochutnání zjistil, že Fernet Stock získal ležením nové a překvapivě příjemné tóny. Neváhal a okamžitě pro pokusy vyhradil dalších 11 sudů různé velikosti a stáří. Experimentoval se soudky zcela novými, ale i takovými, v nichž již dříve ležela whisky nebo sladový destilát. Zkoušel sudy zevnitř vypálené i čisté a zároveň testoval, jaký vliv na kvalitu má různá délka zrání v sudu. Již v této fázi dával pracovní varianty Fernetu Stock Exclusive ochutnat několika zasvěceným, na jejichž úsudek spoléhal. Teprve po mnoha letech degustací, senzorických zkoušek a laboratorních analýz odhalil optimální kombinaci použitého sudu a doby zrání, dává vzniknout Fernetu Stock Exclusive.

Základem Fernetu Stock Exclusive je tradiční Fernet Stock, který se ve Stocku Plzeň vyrábí již od roku 1927. Nezaměnitelnou zaoblenou chuť s nádechem dubového dřeva a whisky získává Fernet Stock Exclusive díky dlouhodobému zrání v malých dubových soudcích. Používají se soudky o objemu 270 litrů s vypálenými stěnami i dnem, v nichž ještě před Fernetem Stock Exclusive zrál sladový destilát pro výrobu whisky. V soudcích zraje Fernet Stock Exclusive tři roky. Poté je produkt filtrován a kvůli harmonizaci chuti pak leží dalších šest měsíců ve velkých dubových kádích. Teprve potom je připraven ke stáčení do lahví. Kvůli tomuto složitému a časově náročnému postupu lze Fernet Stock Exclusive vyrábět pouze v omezeném množství.

Fernet Stock Exclusive obsahuje 40 % alkoholu a na trh bude dodáván výhradně lahvích o objemu 0,7 litru, které svým designem podobným balení koňaku podtrhují výjimečnost produktu. Lahve budou navíc zabaleny v exkluzivním boxu s podpisem Lionella Stocka, autora receptury Fernetu Stock.

Premiéru nového Fernetu Stock Exclusive podpoří Stock Plzeň tiskovou a internetovou reklamní kampaní, dále visačkami v maloobchodech nebo v rámci letákových akcí.

Kategorie hořkých a bylinných lihovin je z hlediska finanční hodnoty prodejů vůbec největším segmentem na českém trhu lihovin. Stock Plzeň přitom se značkami Fernet Stock a Fernet Stock Citrus zaujímá mezi hořkými a bylinnými první a třetí místo. Česká republika dlouhodobě figuruje mezi pěti největšími světovými trhy HBL.

Žádné slaďoučké sliby, ale hořké činy!
Dokaž, že jsi pravý chlap, a slož hořký slib.

2915 mužů
složilo