POCTIVý BYLINNý MACERÁT

Základem originální chuti Fernetu Stock je speciálně vybraná směs 14ti bylin. Každý rok se k výrobě Fernetu Stock spotřebuje několik set tun sušených bylin. Získat celý základ směsi je velmi náročné. Pouze dvě byliny rostou u nás, zbytek se dováží. Nakoupit všechny bylinky vyžaduje doslova cestu kolem celého světa. Navíc některé byliny se sklízejí pouze jednounebo dvakrát ročně. Všechny byliny jsou v laboratoři detailně analyzovány. Hodnotí se například vůně, barva, chuť, obsah silic, éterických olejůa práh hořkosti.

UMĚNÍ ŘEMESLA

Skutečným mágem výroby je mistr destilér. Hlídá a pečlivě sleduje každý okamžik výroby Fernetu Stock. Recepturu, která je jinak uložená v sejfu, nosí také ve své hlavě a nevyzradit její tajemství je jeho ctí. Navíc recept pokaždé ovlivní matka příroda. Bylinky vyzrají každý rok jinak a poměry se musí přizpůsobit. Mistr destilér jednotlivé rostlinky chuťově i vizuálně hodnotí, potom určuje jejích kvalitu a přizpůsobuje poměr v receptuře. Pak spočítá poměr a ochutnává, neboť každé várce bylin příroda dává jinou sílu.

TAJEMSTVÍ ORIGINÁLNÍ RECEPTURY

Tajemství originální chuti není možné napodobit. Originál receptury je uloženv sejfu a jeho tajemství znají jen dva lidéna světě.

JAK
CHUTNÁ NEJLÉPE

Fernet Stock chutná nejlépe při pokojové teplotě nebo mírně vychlazený. Hodí sejako aperitiv nebo digestiv. Je také výbornýv míchaných drincích, napříkladv legendárním Bavoráku.

TRADICE FERNETU STOCK

Legendární hořkobylinný nápoj tradičně vyráběný podle přísně utajovaného receptu již 90 let. První Fernet Stock namíchal Lionello Stock v Plzni roku 1927. Rodí se díky jedinečnému složení a unikátnímu výrobnímu postupu. Podle jeho původní receptury, stále stejně poctivě, se Fernet Stock vyrábív palírně v Prádle u Nepomuku dodnes.

ALCHyMIE VýROBY FERNETU

Základem je poctivá macerace, tedy vyluhování, unikátní směsi 14ti bylinv lihu po dobu 8 týdnů. Jedná se o vysoce kvalitní, velejemný , třikrát destilovaný líh. Pro výrobu Fernetu Stock se používají výhradně byliny sklizené v přírodě. Výsledný macerát se staří v tancích další dva měsíce.Pak se přidává voda s unikátními minerálními vlastnostmi ze speciálního tuzemského, 50 metrů hlubokého, vrtu a další složky jako je cukra karamelový kulér. Fernet Stock následně zraje několik dalších měsíců v sudech. Trvá až rok, než se Fernet Stock dostane k zákazníkum.

HISTORIE NÁPOJŮ FERNETŮ

Hořkobylinné nápoje užívali po vydatném jídle již před 200 lety italští mniši. Pojmenovali je jako “fernet” neboli “hořké”. V polovině 19. století vyvinul milánský lékař skutečnou recepturu jako žaludeční lék a nápoj zprvu šířily lékárny. Získal však takovou oblibu, že se výroba přesunula do lihovarůa nápoj se rozšířil do celého světa.

JAK SE FERNET DOSTAL DO ČECH

Roku 1884 založil Lionello Stock v Terstu svůj první slavný lihovar.Během války musel přesunout podnik před postupující frontou do krajin vhodnějších pro podnikání a zakotvil u Plzně. Výrobu fernetů přenechalna základě gentlemanské dohody fi rmě Fratelli Branca Distillerie a sám vyráběl brandy Stock 84. Firma Fratelli Branca Distillerie však dohodu nedodržela. Lionello tedy vytáhl ze sejfu unikátní rodinnou recepturu, posbíral bylinky ze všech koutů světa a pod střechou plzeňské likérky namíchal první Fernet Stock.

Žádné slaďoučké sliby, ale hořké činy!
Dokaž, že jsi pravý chlap, a slož hořký slib.

2953 mužů
složilo